disky WD se 4 KB sektory (xARS)
Mam tu záhadnej problém. Přibyl mi do sbírky tenhle disk:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=72349
Nicméně, nevim si s nim uý rady, je naproto pateticky pomalej. Co se týe sekvenčního čtení je vše ok, 110 - 70Mb/s a přístupovka 13,5. Zápis to samé. Čtení souborů z disku rovněž to samé ( po gigabytovm ethernetu jsem naměřil prakticky rovných 100Mb/s )
Problém nastává při zápisu, byť jen přepisu stávajících souborů. Napřed jsem na něj naklonoval starej systém, původně tam byl Samsung F3 500gb, šel pryč kvůli hlučnosti a vibracím. Jde o to, že i když člověk napíše adresu do firefoxu tak výtuh, disk 5 vteřin pracuje aby se uložila.
Když jsem zkoušel na něj nakopírovat 4gb různý souborový změti, trvalo mu to 8 minut. Na ten samsung jsem to měl za 2 minuty a to zápis a čtení probýhali ze stejného disku. Pak jsem do systému připojil ještě Hitachi PK500 500gb a zkusil to na něj - 1 minuta.
Pak jsem zkusil ty oddíly zas naklonovat z Westernu na ten Hitachi = systém 20x rychlejší.
Praktická rychlost toho wersternu je rovná diskům z první poloviny 90.tých let.
Předem hlásim že teoretické testy a smart je naprosto ok, rovněž test povrchu je ok a test probíhal skvěle rychle.
Napadlo mě ještě, jestli ten disk už není to co se chystá, ala 4k sektory což diskům přinese 15% kapacity navíc. No, zkusil jsem teda ho smazat zero fillem (probíhal rychle), znova vytvořit partition, pro rezervu jsem u ní nastavil velikost alokační jednotky na 16K... a výsledek = žádná změna, furt je to nepoužitelně líné.
Má někdo nápad čím by to mohlo být, případně jak z toho ven?
Re: WD 640gb AARS špatnej výkon
Kdyby fungovalo staré dobré CD-R, tak ti řeknu, protože problém sektorů na discích WD právě tam rozebírali a na AARS sérii bych si skoro vsadil, protože mám pocit, že ji výslovně zmiňovali, ale vzhledem k tomu, že to nemohu ověřit (tydýt stále nefunguje použitelně), ruku do ohně za to nedám. Nevysvětluje to ale tu pomalost, jež by až tak brutální být neměla, byť o zpomalení se mluvilo.
EDIT - zkus http://www.uxw.cdr.cz/a/28484/2 a po záloze dat jumper / zmiňovanou WD align utilitku.
Díky za tip. Tak skutečně to tak je. Teda, respektive, když jsem disk dal do sytému s win7, provedl tam ručně formát se nastavenym sektorem 4k, pak tam pod win provedl ten klon, tak najednou vše běhá mnohem lépe. Žádnej rychlík to teda neni, ale už je to ok. Ještě zkusim tu utilitu a jumper, co bude nejefektivnější pak dam vědět.
Tak na to si rád počkám,mám podobnej problém kterej jsem považoval za vlastnost u WD 640AALS.
Tak utilita nefunguje, tvrdí, že disk neni typu Advanced formating 4k cluster, což mě dost vytočilo, protože i na webu westernu je, že je ze stejné série a generace. A ta utilita evidentně funguje pouze s disky řady EARS. 4k cluster jsou všechny nové greeny s 64mb cache, ne jen EARS.
To Gestler: Pokud jsem hledal dobře tak 640 AALS je klasickej 640 black. Je to inu už starší disk, jen 640AAKS klasická, s větší cache, ten inu nic takového neměl, a navíc to byl jeden z top disků co se výkonu týče, pokud je takhle línej, je něco špatně. Něco ale úplně jiného.
Tak upgrade situace.
Klon provedenej na NT6 sice udělal disk rychlejší, ale pouze se stávajícími soubory, nové nebo editované se opět propadly do extrémě ****** výkonu. Trik s jumperem před vytvořenim partition rovněž nepomohl.
Western ale teď vydal novou utilitu na realokaci těch partition, která konečně detekuje můj disk. On tam stejně jde přidat jakejkoliv disk ručně je tam normální zapisovatelnej konfigurák s podporovanejma modelama. Tak to teď pracuje, mam tam 3 partition, jednu 30GB FAT32, zbytek jsou dvě NTFS, celej disk tak z 50% zaplněnej, zatim to dělá 4 hodiny odhadovanej čas do konce dalších 18 hodin. Tak na to jsem zvědav, pokud ani to nepomůže tak ten disk asi střelim. Navíc i když jsem disk dal jako secondary a nabootval z jinýho, tak to tu NTFS nedovede zkonvertovat bez restartu a v real modu, tudiž jsem hezky v dos prostředí a celej PC je nepoužitelnej, ještě že to neni hlavní.
No to je teda kvalita, tie 4KB sektory su fakt super vymysel... :roll:
To víš... levná výroba, ala jak vtěsnat na jednu 500gb plotnu 640gb dat... Zajímavý jak se s tim ani nechlubily, ani v oficiálních specifikacích disku o tom nic nenajdeš. Marketing hold umí, jakmile přibyde další naprosto k ničemu model ala 1tb black s nepotřebnou Satou 3.. to je hned boom, ale že celá poslední řada greenů má 4k cluster.... o tom banery nikde nevysej.
Tak operace dokončena, a zdá se že disk už teď chodí ok... konečně...
Dle mého názoru to ale marketingově nezvládli... nebo smluvně s různými OEM nezvládli. Protože o tom nikdo nevěděl a spousta lidí je teď na WD naštvaná. A žádní výrobci klonovacího SW nebo jinýho SW na tvorbu a modifikaci partition s tím nepočítají, takže jediný co zbejvá je to prostě provést a pak tam pustit tu utilitu od WD/paragonu co to opraví a trvá to celej den.
Re: disky WD se 4 KB clustery (xARS)
Jen pro upresneni - prijde mi, ze tu v tom je trochu zmatek ...
Disk bez problemu emuluje 512b sektory pro stary systemy, ale doted se bezne vytvarely filesystemy od lichych LBA. Protoze je beznej blok filesystemu 4KB (NTFS, HFS i XFS a dalsi to maji afaik v defaultu), vychazi presne na jeden novy sektor, resp. 8 starych. Kdyz se teda vytvori fs jak bylo zykem od LBA63 (pocitano ve starych sektorech) vyjde blok na rozhrani dvou novych. Kazdy fs blok (se kterym se pracuje jako s jednotkou) je pak ve dvou sektorech (teda 512B v prvnim a 3584B v druhym) a pri upravach je potreba precist a zapsat dva sektory misto jednoho. A pri sekvencnim zapisu se jeste kazdej prepise dvakrat.
Reseni jsou tri:
a) podpora 4KB sektoru (Win7 a vejs)
b) vytvoreni partitions s ohledem na 4KB sektory (tedy tak, aby fs vzdy zacinal na LBA delitelnem 8), resp. jejich presun tam (viz. ta utilita od WD)
c) jumper, kterej cely LBA posune o jednicku.
a ted bacha. pokud disk napartitionujete a naformatujete bez jumperu, rozhodne ho tam uz nedavejte!
asi nejlepsi zpusob, jak na takovej disk jeste nahodit win7 je udelat partitions dopredu v utilite, ktera vam dovoli nastavit pocatecni sektor. naformatovat a nainstalovat pak uz beznym zpusobem.
Rainbow: v tom nebude podle me problem, prave proto, ze vetsina tech fs stejne pracuje se 4KB jako s jednotkou dat. horsi je to s tema 'vychytanejsima', ktery umi do z casti vyuzityho bloku pricpat jeste dalsi maly soubor (reisery to tusim umi). ale to se afaik da vypnout.
Re: disky WD se 4 KB clustery (xARS)
Mám teraz nejaké čerstvé zážitky s WD15EARS, tak zreferujem. Tie dva disky ktoré mám som sa rozhodol nahodiť do servera na radič Adaptec 2420SA. Žiaľ, ten nemá officiálnu podporu na väčšie disky ako 1TB, ale podarilo sa mi získať od podpory Adaptecu jeden ešte nevidaný BIOS (b15617) ktorý už pridáva podporu aj pre veľkokapacitné disky.
Nainštaloval som ho, ale pro reboote a loadovaní radiča som dostal chybovú hlášku:
Citace:
Controller Kernel Stopped Running
Niekoľkorát som preflashoval BIOS na staršiu aj na novšiu verziu a meditým som komunikoval aj s Adaptecom až kým som náhodou nezistil že porblém bol v tom že na jednom z diskov bola ešte jedna prázdna NTFS partícia ktorú som mimochodom vytváral tou utilitou od WD. Na druhom disku bola nejaká ext4-ka, s tou nebol žiaden problém (ak nepočítam to že som ho omylom zformátoval cez BIOS radiča namiesto druhého disku - moja nepozornosť, namontoval som ich opačne), s keď bol pripojený ten disk tak sa podarilo bez problémov bootovať. Takže problémový disk som nahodil do USB doku, a vo Windowse som na prvý jeden GB pustil v HD Tune Pro zero fill erase. Po tomto už disk bez problémov pracoval aj na tom Adaptecu.
P.s.: Musím pochváliť ich podporu, naozaj sa snažili pomôcť a keď mali pracovný čas tak odpisovali do cca. jednej hodiny.
Re: disky WD se 4 KB sektory (xARS)
Omlouvám se za pro vás asi hloupý dotaz, ale prosil bych o odpověď:
Když budu EARS disk využívat pouze jako sklad DVD (pro vaše info mám ode všech originálky, jen prostě nemám rád svistot DVD vypalovačky při sledování filmu), bude vše v pohodě (tedy až na rychlost zápisu při prvotním uložení filmů)? Mám prostě jen čekat nízkou rychlost kopírování na disk, ale při čtení no problem?:)
Díky;)
Citace:
Původně odeslal
peta303
Kdyby fungovalo staré dobré CD-R, tak ti řeknu, protože problém sektorů na discích WD právě tam rozebírali a na AARS sérii bych si skoro vsadil, protože mám pocit, že ji výslovně zmiňovali, ale vzhledem k tomu, že to nemohu ověřit (tydýt stále nefunguje použitelně), ruku do ohně za to nedám. Nevysvětluje to ale tu pomalost, jež by až tak brutální být neměla, byť o zpomalení se mluvilo.
EDIT - zkus
http://www.uxw.cdr.cz/a/28484/2 a po záloze dat jumper / zmiňovanou WD align utilitku.
pro všechny, kteří by rádi občas zavítali na staré cdr. to stále běží. můžete použít adresu "cokoli.cdr.cz", klidně diit-me-sere.cdr.cz, nebo abcdef.cdr.cz atd atd.
Re: disky WD se 4 KB sektory (xARS)
Citace:
Původně odeslal
krysarr
Omlouvám se za pro vás asi hloupý dotaz, ale prosil bych o odpověď:
Když budu EARS disk využívat pouze jako sklad DVD (pro vaše info mám ode všech originálky, jen prostě nemám rád svistot DVD vypalovačky při sledování filmu), bude vše v pohodě (tedy až na rychlost zápisu při prvotním uložení filmů)? Mám prostě jen čekat nízkou rychlost kopírování na disk, ale při čtení no problem?:)
Díky;)
nemas v podpisu sestavu (OS), ale v sedmickach bys mel bejt uplne bez problemu.
na ostatni OS staci udelat spravne partitions a nic te v nicem brzdit nebude ... ;-)