-
Nová VGA, nízký výkon ve hrách
Zdravím, vyměnil jsem si po roce VGA 250GTS za Gigabyte GF gtx 460, přičemž z nějakého důvodu vykazuje nízký výkon v herních benchmarcích, zatímco v 3DMark Vantage je vše v pořádku (14000 GPU v performance, 7400 v extreme). V herních benchmarcích je však, alespoň dle srovnávacích testů na hw serverech, až nečekaně slabá - Dirt2 48 fps, Just Cause 2 - desert sunrise 45 fps, Resi5 fixed benchmark 40fps...tj. cca o 15-40% nižší výkon než udávají testy. Subjektivně mi rovněž připadá, že výkon ve hrách není oproti staré a levné GTS250 nijak oslnivý, rád bych hrál hry na plné detaily v hd, aniž by fps čas od času padala třeba až k 20fps (jako se tomu děje v Just Cause 2).
Zkoušel jsem změnu ovladačů, odinstalaci MSI afterburner, vypnutí Aero atd. nic nepomohlo...reinstalace windows by měla být až konečným řešením, moc se mi do ní nechce..
Nevíte někdo, v čem by mohl být problém? Díky za pomoc...
-
Re: Nová VGA, nízký výkon ve hrách
Co máš za CPU? Tipl bych, že právě ten to bude limitovat.
-
To jsem si myslel taky, ale že by ten rozdíl v fps byl tak velký? Mám dvoujádro Phenom X2 na 3,1GHz.. Výsledek CPU testu ve Vintage je 32500-33700, tak v CPU by problém být snad neměl ne?
-
CPU vypadá dostatečný, kolik máš RAMky? Nemá ta tvoje karta třeba horší paměti oproti těm v recenzích (třeba DDR5 vs. DDR3)?
-
GTX460ku je schopnej limitovat i Phenom X3@3,5 GHz, takže bych to směřoval víc k CPU. Samozřejmě záleží hra od hry.
-
Hm měl bych updatovat svůj podpis se sestavou :) Mám 4gb ramky, karta má paměti dobrý ddr5, v ní by neměl být problém, jinak by mi 3dmark neházel nadprůměrný výsledky.. Že může CPU limitovat grafiku, toho jsem si samozřejmě vědom, ale třeba u Dirt2 by tahle karta měla teoreticky jít v benchmarku někam k 60-70 fps...a já mám 48. A zrovna závody mi přijdou jako na CPU výkonově dost nezávislý... Prostě je mi divný, že 3DMark vykazuje výsledky úplně v pohodě, zatímco benchmarky her jsou tak bídné. Jako hrát se to dá (třeba Call of Prypiat mám na plné detaily a 4xAA framerate 30-50 fps...ale benchmark mi vychází taky o trochu nižší než by měl být). Procesor tak jako tak v budoucnu stejně vyměním, půjdu do Phenomu X4.. Jde mi spíš o to, jestli nemám třeba něco softwarově zpomalené, jestli jsem něco nepřehlédl..je to takový brainstorming..:)
-
Nemáš někde v ovladačích nastavený vynucení AA nebo nějakou vyšší úroveň AF?
-
bud vynuceny AA nebo taky musis koukat, ze testovaci sestavy v dnesni dobe maji mit i7....
-
vynucené AA nemám, nicméně máte pravdu s tím procesorem. Je to skutečně rozdíl, testuje-li se na dvoujádrovém phenomu, nebo i7. Upgrade CPU je tedy pro plné využití VGA karty nutný. Jde o to jestli mám zakoupit X4 nebo rovnou X6...
-
Bejt tebou bych počkal do dubna na nový CPU s Bulldozer architekturou.
-
ok, nikam nespěchám.. díky za odpovědi
-
Na zjištění limitu grafikou/CPU je jednoduchej nástroj - GPU-Z, Afterburner...
Při vypnuté vertikální synchronizaci sleduj graf zátěže GPU, jakmile je zátěž pod 90% dochází k limitaci ze strany CPU/propustnosti pamětí/nečeho jinyho, než grafiky. Naopak při vynucení, co já vím, 8x SuperSampling AA + 16x AF už GPU load musí být 100%, i kdyby to CPU limitoval sebevíc, protože samotny vyhlazování a filtrování je na grafiku náročny hodně víc.
-
tak v afterburneru mám vytížení gpu kolem 80-90%...maximum je asi 95%..testováno v Just Cause 2
-
Zdravím mám podobný problém:
Gainward GTX 460 768MB
Athlon X2 5200+ 2.7Gz na jádro
3GB RAM 400Mhz
Win7
a ve vantage (perfomance) mám jen 11300 bodů. Z toho je u GPU kolem 9500 ...procesor měl málo nějakých 23000.
V 3Dmark06 je to ještě horší...
Myslíte že je možné aby mi to ostatí komponenty brzdily o tolik? (na netu se najdou výsledky od 1300 nahoru)
-
Jo, tomu bych se až tak nedivil. Zkus podtaktovat CPU a podle toho o kolik spadne výkon grafiky uvidíš do jaký míry to na tom CPU visí.
-
No a nění nějakej efektivní způsob jak zjistit jestli je karta v pořádku (odpovídající výkon) dokud ji můžu vrátit ? :) To tak vzít ke kamarádkovi se silnější sestavou co :/
-
v GPU-Z mas veskerou specifikaci, pokud je takova, jakou uvadi prodejce/vyrobce, a navic nema zadny HW problem (artefakty v obraze apod), tak JE v poradku, a to, ze v testech na netu maj vyssi skore v 3D marku (coz je opravdu to co budes asi nejcasteji hrat ze :) ) je dano jejich uber sestavou..
-
pridavny napajeni do karty mate zapojeny ???