Ozvučení domácnosti pomocí DLNA
Mám byt před rekonstrukcí a tak mě napadlo, že by bylo do budoucna dobré mít připraveno ozvučení několika místnostností, ideálně nezávislé. Jako nejjednodušší varianta se mi jeví natažení LAN kabelů (+ WiFi) a spuštění nějakého DLNA serveru, například malou diskovou NAS stanici.
Otázky:
1) Dá se takto elegantně vyřešit ozvučení jednotlivých místností?
2) Existují nějaké cenově rozumné audio přehrávače, které se pouze připojí do sítě a zvuk rozešlou do připojených reproduktorů?
3) Máte někdo něco podobného, nebo jiný návrh řešení?
Díky
Re: Ozvučení domácnosti pomocí DLNA
Díky za kladné ohodnocení tohoto tématu jakožto zajímavého (K+), nicméně to mi stále neodpovědělo na mé otázky ;D ;D
Jinak jinde mi někdo poradil koupit spíš AV Receiver, který má výstup na Zone1 a Zone2. Ale to není asi úplně to co hledám. Prostě bych rád do budoucna multimediální domácnost :-)
Několikrát jsem se pokoušel tohle realizovat, ale mám dojem, žes předběhl dobu. Několik variant řešení existuje, ale řádově pořád vyjde levněji do každé místnosti dát extra PC + repro.
Možná "nejlevnější" řešení co jsem našel byla dokovací stanice + iPod s přehráváním z NASu. Jako bonus máš luxusní ovládání a net rádia ;-)
Extra PC + repro je zbytečnost, to už mi přijde lepší natahat audio kabely s tím, že bude ve všech místnostech hrát to samé, samozřejmě s možností vypnout ten který zvukový okruh. To by se dalo přežít.
NAS + Logitech Squeezebox + audio zařízení dle požadavků a finančních možností :-)
Provozuji a jsem spokojen
Nojo, to je taky ale docela cenová masírka na to, aby v každé mísnosti byl jeden zvlášť :)
BTW když už řešíte DLNA - ten můj ZyXEL 210NSA umí dlna - mám to aktivované
ovšem na XPčkách ve Win-Media-Player (11) nevím jak to nastavit/najít. Ve Win7 je to lehčí, ale pod XPčkama se mi ten WMP zobrazuje jinak....
Tak se mi díky Amazonu podařilo najít poměrně zajímavou lacinou krabičku, která by to měla umět:
http://www.gracedigitalaudio.com/sol...amer-p-94.html
(komu to jejich logo nápadně nepřipomíná Oracle ať zvedne ruku :D)
Nicméně za těch "pár" dolarů by to za vyzkoušení stát mohlo! Otázkou jest, jak kvalitní asi bude výstup...
Dále pak jsem našel Philips NP1100, ale ten není moc nikde k sehnání :(
To vubec nevypada jako Oracle :D.
DLNA pouzivam na Samsung televizich. Server mam nasdilenej serialy + hudba a tv si to tahaj z nej. (vzdaleny vypinani a zapinani serveru je taky fajn mit :)). Neni to dokonaly, ale rozhodne je vyber hudby lepsi nez na tom pidi displeji. Ovsem misto a cena je zas jinde, ale tv by tam byly stejne, takze pro mne je to bonus navic.
Já mám TV s podporou DLNA a používám to jen pokud chci rychle něco pustit přímo z PC do TV.
Na přehrávání foto-audio-video archivu, který mám na NASu, používám tradiční protokoly - SMB, NFS. DLNA se totiž neosvědčilo z důvodu mnoha omezení, např. přetáčení, titulky, podpora audia/videa vs. transkódování...
Nehledě na to, že pro přehrávání audia přes DLNA potřebuješ mít kvalitní tagy a vůbec všecko.
Ethernet teda po bejváku natahat, to jó, ale software bude potřeba ještě promyslet. Osobně bych se poohlížel po nějakém malém zařízení ala WD TV Live nebo tak něco, co umí pouštět A/V ze sítě.
EDIT. tahat audiokabely je taky zajímavej model, ale jsi tam limitovaný délkou - od určité délky už normální signál ze zesilovače není úplně dobrá věc, bo kabel má nějakou impedanci a vůbec.. Nicméně dal by se sehnat slušnej receiver s výstupem např. na tři sady repro, což by v zásadě mohlo stačit (obývák, ložnice, koupelna..)
Citace:
Původně odeslal
Marty
Já mám TV s podporou DLNA a používám to jen pokud chci rychle něco pustit přímo z PC do TV.
Na přehrávání foto-audio-video archivu, který mám na NASu, používám tradiční protokoly - SMB, NFS. DLNA se totiž neosvědčilo z důvodu mnoha omezení, např. přetáčení, titulky, podpora audia/videa vs. transkódování...
Nehledě na to, že pro přehrávání audia přes DLNA potřebuješ mít kvalitní tagy a vůbec všecko.
clovece s PS3MS skoro zadnej problem (kdyz se mi podarilo nahradit zabugovanej a padajici mencoder :) )...
Nj, ale potřebuješ výkon - dokážeš si představit, když ten můj atom frčí na plnej kotel? ;D
Pravdaže jsem se to snažil nejdřív rozchodit na D-Link DNS-313 s velkým linuxem, ale tam to opravdu kvůli výkonu nešlo... (jako že vůbec)
Citace:
Původně odeslal
Marty
Nj, ale potřebuješ výkon - dokážeš si představit, když ten můj atom frčí na plnej kotel? ;D
Pravdaže jsem se to snažil nejdřív rozchodit na D-Link DNS-313 s velkým linuxem, ale tam to opravdu kvůli výkonu nešlo... (jako že vůbec)
to je pravda. ja na to mam trochu vykonnejsi pixlu ... :)
Tak do ložnice lze uvažovat o variantě TV + nějaký media-box. Chápu správně, že protokoly SMB a NFS umožňují na koncovém zařízení klasicky procházet adresářové struktury a potenciálně spustit audio/video (něco jako sdílení složek ve Windows)?
No ale co dál, jak ozvučit třeba kuchyň, aniž bych tam musel dávat nějakou TV? :-) Pokud uvažuju, že zdroj médií budu mít v obýváku a i tam by byl nějaký AV receiver pro domácí kino, tak potom už bych musel uvažovat o délce audio kabelů 15-20m, což je asi moc.
Ano, přes SMB/NFS můžeš normálně procházet složky, ale musíš mít nějaké chytré zařízení, které toho umí trošku víc. Obecný DLNA klient jen přehrává stream ze sítě, nemá podporu X kodeků atd.
Ad kabel - zkoušel jsem kdysi audiokabel 25 metrů, ze sluchátkového výstupu signál odebírán, na druhé straně v malém zesilovači zesílen a poslán do repro.
Fakt ze dlna ma s titulky problem, prehravani HD obsahu je taky problem. Na serialy bez titulku a audio to staci, na vic treba uz zminenej WD TV Live. Treba do kuchyne k nejaky 15-17" obrazovce s dvi vstupem, treba sezenes i neco mensiho.WD TV ma krome hdmi ma jak kompozitni, tak komponentni.
Citace:
Původně odeslal
Dix
Fakt ze dlna ma s titulky problem, prehravani HD obsahu je taky problem. Na serialy bez titulku a audio to staci, na vic treba uz zminenej WD TV Live. Treba do kuchyne k nejaky 15-17" obrazovce s dvi vstupem, treba sezenes i neco mensiho.WD TV ma krome hdmi ma jak kompozitni, tak komponentni.
Hmm, to je dobrý podnět, a nebo ještě lépe - nějaký all-in-one PC s atomem a touchscreenem. jenže to už jsme tak na 10+ K CZK za to zařízení... :(
Ubastlit by to šlo ale asi docela levně, dokážu si představit např. koupit nějakej starej malej netbook, vykuchat, pořídit k tomu touch vrstvu na displej a je vyřešeno. To by se mohlo vejít do cca. 2500 kč... :) Problém je pak jen "case" aka pouzdro na vykuchanej netbook a displej.
To mne taky napadlo, USB touch vrstvy jsou na DX za hubicku (35 babek za 7" na eee701 Digitizer), komfort ovladani by byl asi dokonalej. Streva NB nacpat treba do supliku, vetsi krabice ve zdi (zaroven se zesilovacem?), etc. Akorat na to najit cas :(.
Citace:
Původně odeslal
Dix
To mne taky napadlo, USB touch vrstvy jsou na DX za hubicku (35 babek za 7" na eee701
Digitizer), komfort ovladani by byl asi dokonalej. Streva NB nacpat treba do supliku, vetsi krabice ve zdi (zaroven se zesilovacem?), etc. Akorat na to najit cas :(.
Jj, přesně EEE 701 mě napadnul. IMHO bys ale střeva musel i s displejem nacpat do jedný krabice, protože by se ti asi blbě dělalo prodloužení kabelu od LCD.
Jo, to by šlo. To se mi líbí :) až se budu někdy nudit, zkusím něco takovýho pobastlit :)
Pravda, to by slo blbe, ale predstava ze na mne eee cumi ze zdi je pekna :).
BTW. dodatek k DLNA na samsung tv - jejich vlastni sw je desivej, doporucuju nahradit mezzmo, je vyrazne rychlejsi a stabilnejsi. A HD obsah v .mkv TV prehraje, pokud se prejmenuje na .avi. Podpora titulku je porad bidna.
Já jedu na samygo, www.samygo.tv - než se babrat s DLNA, tak radši poladit TV aby pobrala jinej protokol.
http://www.abclinuxu.cz/clanky/techn...3-media-server
zrovna je na abclinuxu clanek o ps3ms, kdyby to nekoho zajimalo - jinak co vim, funguje dobre i s jinymi zarizenimi, nez jen ps3 :)
PS3 Media Server taky používám, jen škoda, že na něj potřeba slušné PC, pokud přijde na transkódování. Na NAS se tuším nahrát nedá :-(
Funguje mi (po nahrání speciálního configu) i pro LCD Panasonic, ale ta mi občas hlásí že video není podporováno. PS3 přehraje snad vše.
xjohny jaxi nakonec dopad?
Já řeším něco trochu podobného - muziku v každé místnosti, pokudmožno nezávisle na sobě ale určitě z jednoho serveru.
Uvažoval jsem nad squeezeboxem... ale nějak mě připadá, že se to smrsklo na model Radio a dost... třeba Duet už se nedá moc sehnat.
Co se týče ovládání, já bych to nejradši ovládal z androida - z telefonu nebo tabletu, třeba si na to i pořídit nějakej levnej 5" tabletek, abych nemusel tahat ten svůj z tašky ;-)
Takže to co hledám, je vlastně malá krabička, která bude chytat wifi stream ze serveru a udělá z něj analog audio. Chci aby byla malá a levná, nepotřebuju display a asi ani žádný čudlítka, hlasitost je na zesíku nebo aktivních repro.
Zatím nejlepší se mi teoreticky jeví tohle: Orb MP-1 http://reviews.cnet.com/digital-audi...4184841-2.html
Pak možná i další by stáli za prozkoumání:
http://www.maxmediatek.com/pd-page/Wi-Fi.htm
http://www.bose.com/controller?url=/...sories/ar1.jsp
http://reviews.cnet.com/external-aud...=mncol;similar